Snowplanners

SKIGEBIED IN DE SPOTLIGHT: BAQUEIRA BERET – SKIËN ALS IN AMERIKA!

Foto 1: Dalafdaling naar Baqueira

Naast de Alpen zijn er talloze andere gebergtes in Europa te vinden die voor ons skiërs uitermate interessant zijn. Vorige week heeft Brian een gebied in Noorwegen in de spotlight gezet, deze week verkassen we naar Spanje, want ook de Pyreneeën is een serieus te nemen hooggebergte met een grote keuze uit talloze skigebieden, verdeeld over drie landen. Het meest bijzondere skigebied van de Pyreneeën is wel Baqueira Beret en daarom hoogst tijd om dit juweel in de spotlight te zetten.

Baqueira Beret werd door de Britse Telegraph al eens als “the world finest skiresort” bestempeld. Daarnaast is het de vaste skibestemming voor het Spaanse koninklijk huis en is het met 151 km aan pistes de op één na grootste skigebied van de Pyreneeën, maar wat maakt het nu zo bijzonder?

Als eerste is de aankomst in het skigebied anders. Je merkt bij binnenkomst van Baqueira dat je net als in St. Moritz in een wat andere plaats bent aangekomen, al zijn diverse oude flats niet alleen maar reclame voor deze (voor Spaanse begrippen) mondaine plaats. De auto parkeer je hier uiteraard niet langs de kant van de weg, maar in een hypermoderne en riante parkeergarage of op een voorbeeldig aangelegde parkeerplaats buiten. Aangezien bij ons bezoek de sneeuw met bakken uit de hemel kwam, rolde al het verkeer naar de enorme parkeergarage.  Vandaaruit loop je naar de gondellift langs chique skishops met exclusieve prijzen. De bondjassen mogen daarbij niet in de collectie missen.

Ook de skipas is met 54,50€ voor een enkele dag de duurste van de Pyreneeën. En dan verwacht je net als elders in de Alpen of Pyreneeën een standaard skipas te krijgen, maar nee, hier krijg je een grote sticker met barcode die je aan je skijas moet hangen. Voor elke lift staan geen toegangspoortjes, maar een medewerker die je elke keer persoonlijk begroet en je skipas scant. Dat lijkt hier wel Amerika!

Foto 2: Voor het instappen van de lift staan over tafeltjes (hier links in beeld) met personeel om de barcode van je skipas te scannen.

Met de gondel boven aangekomen staan er diverse stoeltjesliften om het skigebied verder in te trekken. Een wijds oefenterrein met kinderland staan ter beschikking om beginners en kinderen goed op hun toekomstige skiavonturen voor te bereiden. Maar wacht… wat zijn dat voor pistemarkeringen?

Noord-Amerikaans systeem

Een groene stip, blauwe vierkant, zwarte diamant en twee zwarte diamanten: Het scannen van barcodes alleen is voor het skigebied schijnbaar niet Amerikaans genoeg, ook de moeilijkheidsgraad van de pistes worden op z’n Noord-Amerikaans aangegeven. Aan één detail kan je echter nog merken dat je in Europa bent: Tussen de blauwe vierkant en de zwarte diamant is er nog een classificatie: De rode diamant, vergelijkbaar met een lichtrode piste in de Alpen.

We beslissen om op de Cap de Baqueira (2500 m) met de verkenning van het skigebied te starten. Waar we ook heen komen op onze dag, verse poeder sneeuw in overvloed. Veel pistes onder, rond en boven de boomgrens, met geweldige brede en open afdalingen en mogelijkheid voor off-piste en treeruns, we zijn hier ‘gewoon’ in Amerika! Met een big-smile op ons gezicht skiën we het skigebied rond. Wat een geweldig gebied is dit!

Foto 3: Pistemarkering in Baqueira Beret

Sneeuwzeker

Baqueira Beret ligt in de bovenste daldelen van Val d’Aran, aan de noordkant van de hoofdkam, waar Spanje een klein stukje van de noordelijke Pyreneeën meepakt. Door deze bijzondere ligging met pistes uitgericht op het westen richting de Atlantische oceaan, is het skigebied extreem sneeuwzeker en pakt bij elke dump in de Pyreneeën veel sneeuw mee.

Goed doordacht liftennetwerk

Het skigebied beschikt over een goed doordacht liftennetwerk. Op de belangrijkste punten staan snelle (koppelbare) stoeltjesliften. Een enkele lift ontsluit meerdere pistes, zodat er een gezonde verhouding is tussen het aantal liften en pistes. Door het scannen van alle skipassen voor het instappen wordt de capaciteit van diverse liften hier en daar niet volledig gebruikt, hetgeen nog wat verbeterd kan worden. Mogelijk dat tijdens de Spaanse schoolvakanties en drukke weekenden het personeel dat skipassen scant verhoogt wordt.

Skikaart van Baqueira Beret, of zoals ze het hier op z’n Amerikaans noemen “Trail map”.

Wat je niet mag missen

De uithoeken van het skigebied zijn meteen de parels die je niet mag missen. Om te beginnen is de “Cap de la Peulla” (2320 m) een geweldige hoek met veel piste en off-piste varianten. Je komt daarbij altijd weer vroeger of later bij de lift uit.

Aan de compleet andere kant van het gebied, ver boven de boomgrens bij Beret, is de “Tuc de Costarjas” (2338 m) ook een klein paradijs. Opnieuw meerdere pistevarianten met heerlijke piste en off-piste runs. Speelterrein in overvloed! Direct aan de overkant van het dal doet de “Tuc deth Dossau” (2516 m) met ontzettend heerlijke afdalingen de Costarjas niks onder, al zijn de type afdalingen hier weer net iets anders.

Dit betekend echter niet dat de rest van het skigebied niet zoveel aan is, integendeel… Wie lekker wil carven en volgas wil skiën is langs de “Dera Reina” lift goed bediend. Daarnaast kunnen beginnende off-pise skiers hier hun hart ophalen op makkelijk off-piste terrein. Wie vooral verassend afwisselende en lange pistes wil komt langs de “Jorge Jordana” lift helemaal aan z’n trekken. Wat rustiger en minder bezocht is de “Cap de Baciver” (2610 m), met wat gevorderde pistes. Carvers zullen zich verder ook op de “Cap de Baqueira (2500 m)” geheel thuis voelen.

Foto 4: Pistes naast de “Dera Reina” stoeltjeslift

En last but not least: “Tuc de la Llança” (2656 m), het hoogste punt van het skigebied met interessante afdalingen naar Bonaiqua (2072 m) die de afwisseling compleet maken, plus pittige off-piste mogelijkheden.

Daarmee is zo’n beetje het hele skigebied genoemd. Is het werkelijk het beste skigebied van de wereld, zoals de Telegraph ooit eens schreef?

Minuspunten

Nee, voor mij zijn er mooiere skigebieden als Baqueira Beret. Het landschap is weliswaar een bijna ‘hemels’ skiterrein, met voor elk wat wils, maar er zijn skigebieden met mooiere bergen en spectaculairdere afdalingen. Bovendien zijn er geen echt gezellige skihutten langs de piste te vinden en mag er langs de piste ook zeker geen culinaire hoogstandjes verwacht worden. Gegeten wordt in nette kantines, met weliswaar prima eten, maar niet meer dan dat. Wie voor de après-ski komt, zal met Baqueira Beret (en Spanje als skibestemming in het geheel) eveneens geen grote vrienden worden. Ballermann 6 vind je in Spanje op Mallorca.

Culinair eten kan echter wel in het dorp. Tapas en andere Spaanse lekkernijen kunnen in Baqueira en Viella in overvloed gegeten worden. Wie iets lekkers wil, moet dus het skigebied verlaten.

Conclusie

Als je echter de minuspunten voor lief neemt, dan heb je een geweldig langgestrekt gebied met talloze piste en off-piste variaties die niet kunnen vervelen. Vooral bij verse sneeuw is het terrein hemels! Bij elke lift wordt je met een “Bon dia” of “Buenos tardes” steeds weer vriendelijk en persoonlijk begroet, terwijl de liftmedewerker je skipas scant. En als je eens te snel al op de instapplaats staat, komt de medewerker wel achter je aan om je skipas snel te scannen, alvorens je bent ingestapt. Is dat scannen verder nog ergens goed voor? Ja, op skiline.cc kan je je verzamelde hoogtemeters later nakijken en met vrienden vergelijken!

En zijn die “double black” nu echt extra zwart? Nee, “double black” is wat normaal ongeprepareerde zwarte pistes in de Alpen zijn. Daarvoor wordt in Baqueira Beret een (geprepareerde) donkerrode tot zwarte piste met een enkele zwarte diamant aangegeven. Maar wat is nu leuker dan thuis trots vertellen dat je een “double black” piste hebt gedaan, zonder in Amerika geweest te zijn?!

Foto 5: Het was een poederdag!

Goed om te weten

Baqueira Beret bereik je vanuit Frankrijk in 2,5 uur vanaf Toulouse. Aangezien het skigebied aan de noordkant van de Pyreneeën ligt, is het vanuit Spanje uitsluitend via de Vielhatunnel te bereiken. Tot 1964 was dit zelfs de langste wegtunnel ter wereld. Deze ververbinding is het gehele jaar open. De bergpas “Port de Bonaigua” is in de winter alleen vanuit het westen tot de verste skiliften geopend. De oostkant van de bergpas naar de rest van Spanje is in de winter gesloten. Vanuit Barcelona duurt de reis via de Vielhatunnel zo’n 4,5 uur.

 

 

Geschreven door: Frans Bosch

Een leven behoort niet gedroomd te worden, maar dromen moeten geleefd worden. Frans, 27 jaar, was als kind altijd al gefascineerd van bergen en een leven in het buitenland. Z’n wintersportcarrière liet echter nog een poos op zich wachten. Als kind kwam hij diverse jaren in de Harz om wintersport te proeven, maar van echt skiën kwam pas met 16 tijdens een schoolkamp in Frankrijk terecht. Daar ontdekte hij dat dit dé sport van zijn dromen was. De wens om Nederland te verlaten werd met 18 al in de daad omgezet, via een stage in Duitsland, waarop een duale studie bij een groot Duits handelsbedrijf volgde. Binnen handbereik van Winterberg wonende, werd in de gekste dagen elke avond op de ski’s afgesloten. De trips naar de Alpen werden gelijktijdig ook steeds meer, elke keer opzoek naar een nieuw skigebied waarin het beruchte Alpinforum een vast bestandsdeel werd. Geïnspireerd door bijzondere wintersportberichten, was de stap om buiten de Alpen te gaan rondkijken snel gezet. Ooit gedacht aan een wintersportvakantie in Spanje, Polen, Slowakije, Griekenland of zelfs Georgië? Voor Frans kan geen land meer te gek zijn. “Je wordt keer op keer verrast wat Europa buiten de Alpen allemaal nog aan fantastische skimogelijkheden te bieden heeft, voor exotische bestemming is geen USA of Japan nodig.” Inmiddels woont Frans 9 jaar in Duitsland en heeft zich er geheel geïntegreerd, hetgeen aan hem goed te merken is, zonder de positieve Nederlandse eigenschappen verloren te hebben. Als consultant reist hij in de DACH-regio zonder oponthoud rond en combineert werk met skiën. Voor het Sauerland heeft hij diverse jaren winterse videoblogs gemaakt. Als Snowplanner zal hij verantwoordelijk worden voor Snowplanners Duitsland. “Fantastische mensen met wintersport DNA vind je werkelijk overal, en in Duitsland zelfs buitenproportioneel veel.” Naast de levendige passie voor wintersport, is Frans ook privépiloot en geniet daarmee de beste uitzichten over de bergen. Thuis ontbijten, op de Nordkette in Innsbruck skiën en ’s avonds in Venetië dineren? Of spontaan een weekendje skiën en shoppen in Andorra? Zolang het weer een beetje meezit, kan het allemaal.   * DACH = Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland

Lees verder
Frans Bosch

Een leven behoort niet gedroomd te worden, maar dromen moeten geleefd worden. Frans, 27 jaar, was als kind altijd al gefascineerd van bergen en een leven in het buitenland. Z’n wintersportcarrière liet echter nog een poos op zich wachten. Als kind kwam hij diverse jaren in de Harz om wintersport te proeven, maar van echt skiën kwam pas met 16 tijdens een schoolkamp in Frankrijk terecht. Daar ontdekte hij dat dit dé sport van zijn dromen was. De wens om Nederland te verlaten werd met 18 al in de daad omgezet, via een stage in Duitsland, waarop een duale studie bij een groot Duits handelsbedrijf volgde. Binnen handbereik van Winterberg wonende, werd in de gekste dagen elke avond op de ski’s afgesloten. De trips naar de Alpen werden gelijktijdig ook steeds meer, elke keer opzoek naar een nieuw skigebied waarin het beruchte Alpinforum een vast bestandsdeel werd. Geïnspireerd door bijzondere wintersportberichten, was de stap om buiten de Alpen te gaan rondkijken snel gezet. Ooit gedacht aan een wintersportvakantie in Spanje, Polen, Slowakije, Griekenland of zelfs Georgië? Voor Frans kan geen land meer te gek zijn. “Je wordt keer op keer verrast wat Europa buiten de Alpen allemaal nog aan fantastische skimogelijkheden te bieden heeft, voor exotische bestemming is geen USA of Japan nodig.” Inmiddels woont Frans 9 jaar in Duitsland en heeft zich er geheel geïntegreerd, hetgeen aan hem goed te merken is, zonder de positieve Nederlandse eigenschappen verloren te hebben. Als consultant reist hij in de DACH-regio zonder oponthoud rond en combineert werk met skiën. Voor het Sauerland heeft hij diverse jaren winterse videoblogs gemaakt. Als Snowplanner zal hij verantwoordelijk worden voor Snowplanners Duitsland. “Fantastische mensen met wintersport DNA vind je werkelijk overal, en in Duitsland zelfs buitenproportioneel veel.” Naast de levendige passie voor wintersport, is Frans ook privépiloot en geniet daarmee de beste uitzichten over de bergen. Thuis ontbijten, op de Nordkette in Innsbruck skiën en ’s avonds in Venetië dineren? Of spontaan een weekendje skiën en shoppen in Andorra? Zolang het weer een beetje meezit, kan het allemaal.   * DACH = Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland

Datum:

04-11-2019

Likes en reacties
24

BLIJF OP DE HOOGTE

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets meer

Wintersport met de Snowplanners!

Wij helpen graag bij het creëren van jullie ultieme wintersportbeleving. Vraag hieronder meer informatie aan.

MEER INFO
Shop nu!
Contact
Snowplanners
Zutphenseweg 6
7418 AJ Deventer
+31 (0) 570 244004 hello@snowplanners.com
Snowplanners
Wij zijn Snowplanners en ons hart klopt nu eenmaal sneller in de winter. Wij zijn wintersport professionals met hetzelfde spierwitte DNA waarbij ondernemen, vriendschap, avontuur, bergen, sneeuw, sportiviteit en plezier altijd centraal staan.

Snowplanners organiseren wintersportreizen op maat voor bedrijven en groepen. Tevens schrijven wij over onze avonturen en het wintersportnieuws op Snowplanners.com en alle social media kanalen.

Schakel ons in voor een ultieme wintersport beleving gebaseerd op jarenlange kennis en ervaring. Schakel daarom onze Snowplanners in, zij presteren op de topniveau voor uw skiplezier. Omdat wij net als u de bergen bewonderen.
© copyright 2020 Snowplanners
INFO WINTERSPORTREIZEN
Klaar voor die geweldige eerste afdaling?

Neem contact met ons op via onderstaand formulier, wij reageren altijd binnen één dag! De Snowplanners garanderen door een strakke planning, ervaren organisatie en professionele begeleiding de beste wintersportreizen op maat.

Wij zien elkaar sowieso bovenop de berg of anders in de après-ski bar!