Snowplanners
GASTEIN

REISBLOG: GASTEIN (DEEL 1)

Voor mij is dit gebied nog totaal onbekend, wat best vreemd is want Gastein is een bekend en groot skigebied in SkiAmade! Het Gasteinertal bestaat uit vier verschillende skigebieden/ dorpen met meer dan 200 kilometer aan pistes. Deze vier skigebieden op volgorde die je tegenkomt als je het dal in rijdt zijn; Dorfgastein, Bad Hofgastein, Bad Gastein (Stubnerkogel en Graukogel) en Sportgastein.

Wij krijgen de kans om drie van deze gebieden te bezoeken en zullen in het artikel Bad Hofgastein, Badgastein en Sportgastein beschrijven.

 

Vervoer

Er zijn verschillende manieren om op je wintersport bestemming aan te komen, zo ook voor Gastein. De meest gebruikte zijn de auto en het vliegtuig. Wanneer je met het vliegtuig gaat, land je meestal op Salzburg en rijdt vanaf daar door naar Gastein. Omdat de tickets en dan vooral de bagage erg prijzig zijn tijdens de periode waarin wij naar Gastein gaan, hebben wij besloten om zelf te gaan rijden. Ik ben blij dat we dit gedaan hebben, want het is heel handig en je kunt meenemen wat je wilt.

Wij rijden na ongeveer tien uur het dal van Gasteinerdal in, eerst langs Dorfgastein, vervolgens rijden we langs/door Bad Hofgastein en kijken onze ogen uit, vanwege de mooie omgeving. Natuurlijk veel sneeuw, want het sneeuwt hier in Oostenrijk behoorlijk! Maar ook de dorpen hier zien er heel anders uit dan we gewend zijn in de andere skigebieden. Het heeft een andere bouwstijl, heel schattig en gezellig!

In de rotonde is al een gondel met Gastein opgehangen dus we weten dat we goed zitten!

 

 

Gasthof Zur Post

We rijden door een dorp met gele ouderwetse huizen met als achtergrond aan beide kanten de besneeuwde bergtoppen, het lijkt wel een plaatje uit een boek! Dit is dus Bad Gastein in het dorpsdeel Böckstein, hier in de buurt overnachten wij de komende week in Gasthof zur Post. Het is nog iets verder doorrijden het dorp uit, richting Sportgastein.
Tussen Badgastein en Sportgastein ligt nog een klein dorpje, namelijk Bockstein. Hier ligt ons Gasthof voor de komende week. We komen al vroeg in de ochtend aan, maar alles is goed geregeld en we kunnen meteen de kamer in, ideaal!
De kamer is netjes en schoon, we hebben een tweepersoonskamer, helaas geen balkon maar wel een schitterend uitzicht op de bergen. Verder ziet het hotel er netjes uit, er is een sauna aanwezig, opbergplaats voor snowboards en ski’s, warmte opbergplaats voor de ski- en snowboardschoenen en 2 restaurants. We verblijven hier op basis van halfpension, dus we hebben ontbijt en avondeten in het hotel.

 

 

Bad Gastein

Even onze spullen uit de auto en meteen even een wandeling maken naar het dorp toe. Om twaalf uur hebben wij een lunchafspraak met Liddy van de VVV Gastein. Bij de VVV kun je veel informatie over het hele dal van Gastein krijgen, maar ook verschillende leuke activiteiten boeken buiten het skiën om. We hebben ons een beetje vergist in de duur van de wandeling vanaf het hotel naar Bad Hofgastein. We lopen wel een hele mooie route via de Elisabethpromenade, een natuurwandeling met veel sneeuw! Echt een magische omgeving. We komen in Bad Gastein met haar leuke mooie huizen in Belle Epoque stijl  en kijken onze ogen uit vanaf een brug over het dorp! Wauw, het ziet er echt leuk uit en er loopt een waterval dwars door het dorp heen!
Na veel foto’s gemaakt te hebben, lopen we verder want het VVV kantoor is in Bad Hofgastein, we komen erachter dat het nog een uur lopen is vanaf Mozartplatz in Bad Gastein, waar we nu dus zijn. Gelukkig rijden er overal skibussen en we pakken de bus naar Bad Hofgastein. Hier stappen we uit vlakbij de Langlaufloipe, een erg mooi gebied met een parkje waar je lekker kunt wandelen en genieten van het o zo mooie witte sneeuwlandschap!

 

 

Bad Hofgastein

Ook dit is een leuk dorp, ik denk niet alleen in de winter maar zeker ook in de zomer. Bad Hofgastein is best een groot dorp. We lopen langs het mooie parkje eerst naar het VVV kantoor, deze is vlakbij de kerk en de Alpentherme.

We gaan eerst gezellig lunchen in het restaurant van de Alpentherme. Een lekkere kinderschnitzel voor Ricardo en voor mij een kipsalade, waarbij het jasje van de kip gemaakt is van pompoenzaadjes?! Erg lekker!! Ook zien we bij Liddy een voor ons nieuw gerecht, namelijk Kasnocken. Wat is dat dan eigenlijk vraag ik? Het zijn een soort eiernoedels met kaas en gebakken uitjes. Dit gaan we de komende week dus even een keer bestellen!

Na de gezellige lunch en heel veel informatie over het gebied Gastein en alle activiteiten die je hier kunt doen, buiten het skiën en snowboarden om, gaan we terug met de skibus naar Bad Gastein. Hier hebben we een museumbezoek, waar we alles te weten gaan komen over de geschiedenis van Gastein, want dat heeft dit dal heel veel! Na het museumbezoek zullen we met een gids door het dorp Bad Gastein wandelen, waarbij hij ons de belangrijke waterval van het dorp laat zien en de verschillende gebouwen.

 


Geschiedenis Gastein

Het water uit de bronnen in de bergen wordt in Gastein gebruikt in de thermaal baden en wordt zelfs ook gedronken. Het water zou een helende werking hebben op diverse ziekten zoals  reuma en stofwisselingsziektes. Het stadje Bad Gastein is om de bekende waterval heen gebouwd. Het lijkt zo echt alsof de waterval dwars door het dorp loopt! De mensen van Gastein begonnen al snel met het opwekken van elektriciteit met behulp van de waterval in 1886 en Gastein werd hiermee de allereerste elektrisch verlichte Spa stad in Europa. Dat was een sensatie. Later bouwden ze een krachtstation, van 1914 t/m 2004 bleef deze in werking. Nu is het een historisch monument en loop je hierlangs als je een historische wandeling maakt met de gids.Binnen is een modern Café gemaakt, tussen de turbinen, het Kraftwerk Café.

 

De geschiedenis van het dal is nauw verweven met het bouwen van de spoorbaan van Noord naar Zuid en gaat wel 6000 jaar terug in de tijd.
In het museum kun je hier alles over terugvinden. Het museum is opgericht in 1936 door een Spa eigenaar, Heinrich von Zimburg. Dit museum is één van de twee oudste regionale museums in Salzburgerland.

Bij ons bezoek aan het museum viel het meteen op dat Gastein vooral bekend is om het thermaal water. Eigenlijk al in de Keltische en Romeinse tijd draaide het hier voornamelijk om. De rol van het thermaal water staat centraal, en is het belangrijkste geweest in de groei van Gastein. Ongeveer 190 jaar geleden is er een pompsysteem aangelegd, om het thermaal water uit de bronnen op verschillende plaatsen in Gastein te kunnen krijgen. Gastein staat ook wel bekend als Spa stad.
In de 14e eeuw werd Gastein , naast de thermaal bronnen, ook bekend om de goud en zilver mijnen. In Angertal zie je dit nog terug bij de berghutten en er is een speciaal museum voor, genaamd Knappenwelt.

Wat in het museum nog meer opvalt zijn de enge maskers! Deze traditie is eigenlijk wat wij hier vieren met Sinterklaas alleen dan zonder de pieten. Dit zijn hier krampussen, deze maken veel herrie en zien er eng uit om zo de kwade geesten te verdrijven. Krampussen zijn duivelse demonen uit de 17e eeuw. Ik zal zelf ook best schrikken als er ineens een krampus voor mijn neus zou staan haha!!

In het museum zie je ook het begin van de wintersport terugkomen. Hier komen veel toeristen op af. De eerste lift werd gebouwd in 1803. Na de oorlog in 1947 werden er steeds meer hotels gebouwd en kwam de wintersport meer op gang. Vanaf het ski wereldkampioenschap in 1958 worden er in Gastein regelmatig andere belangrijke toernooien en evenementen georganiseerd. Redbull playstreets wordt om de twee jaar gehouden in de straten van Bad Gastein en zeker de moeite waard om hier een keer bij te zijn!

Het is een leuke manier om de geschiedenis van het stadje te ontdekken, en je ziet gelijk iets van de stad.

 

 

 

Felsentherme

Na het bezoek aan Bad Gastein gaan we eerst lekker eten in het hotel. Daarna gaan we met de auto weer richting Bad Gastein. We kunnen de auto makkelijk parkeren voor de Felsentherme. Vanavond gaan wij een aantal uur genieten in de Felsentherme. Een Spa met verschillende baden waar je heerlijk kunt relaxen na een dag in de sneeuw.

We komen binnen bij de kleedruimtes, het ziet er meteen al mooi en schoon uit. Je krijgt een eigen bandje waar je een kluisje mee kunt openen en ook meteen eten of drinken op kunt bestellen. In het Saunagedeelte is het de bedoeling dat je geen badkleding draagt, maar in het gedeelte waar je binnenkomt, is badkleding verplicht. Er zijn binnen een aantal lekker warme baden, ook een bad om banen te trekken, een bad met een waterval en wat ik het allermooiste en relaxte vind, het buitenbad! (en een familie gedeelte bedoeld voor kinderen met glijbaan)
Alles is mooi verlicht en in de kou en het donker zie je de stoom zo mooi de lucht ingaan. Als je goed kijkt, heb je een panoramisch uitzicht over de Tauern Bergen en de besneeuwde pistes, wat is dit heerlijk zeg!

 

 

Na een reis van 3000 jaar door de steenlagen van de Tauern Bergen komt het thermaal water naar de oppervlakte. Ongeveer 18 thermaal bronnen leveren het unieke spa landschap van de Felsentherme Bad Gastein.
Zeker een aanrader na een dagje in de sneeuw, je komt helemaal tot rust. Wat ook fijn is, dat het niet te druk is. Een mooie afsluiting van onze eerste dag en kennismaking met Gastein!

 

 

 

Geschreven door: Amanda Romijn

Amanda Romijn is 30 jaar en woont in Zoetermeer, in het dagelijks leven werkt zij als Fysiotherapeute in Den Haag. Verder werkt zij met meervoudig gehandicapten en geeft zij tennislessen. Tennis is altijd al haar sport geweest van jongs af aan. Als kind zijnde ging Amanda en haar familie ook al op wintersport maar daar had zij toen nog vrij weinig zin in. Elke keer als zij op les ging trok zij lekker haar skietjes weer uit om sneeuwpoppen te maken! Dat vond Amanda toen veel leuker!:) Dat Amanda sportief is blijkt wel uit het feit dat zij sport en bewegen als vooropleiding gedaan heeft. Tijdens deze opleiding kreeg Amanda natuurlijk ook sneeuwsporten en toen vond zij het geweldig! Tegenwoordig gaat zij elk jaar lekker naar de sneeuw en kan inmiddels niet meer zonder! Het skiën heeft zij een aantal keer geprobeerd maar blijkbaar is Amanda daar geen held in. Nee snowboarden, daar ligt haar passie en dat gaat haar een stuk makkelijker af en vindt zij super om te doen! Amanda is tevens eigenaar van haar eigen reis website https://justmytravel.nl Wintersporten vind ik onwijs leuk omdat je gewoon de hele dag zo lekker actief in de sneeuw bent en erna moe maar voldaan kunt terugkijken op een geweldige dag. Het gevoel van je grenzen opzoeken op een snowboard is echt heerlijk! Wanneer je op je snowboard de berg afgaat vergeet je ook gewoon even alles, maar dan ook echt alles! Je kunt je hoofd zo lekker leeg maken en gewoon ontspannen genieten van de natuur en het sporten.   Een andere grote hobby en passie van mij is reizen en hierover bloggen. Voornamelijk blog ik over de reizen die ik gemaakt hebt en hou hiervan ook mijn eigen website bij. De wintersport past perfect in dit plaatje! Het is geweldig om je eigen ervaringen en enthousiasme over te kunnen brengen en te kunnen delen met andere.

Lees verder
Amanda Romijn

Amanda Romijn is 30 jaar en woont in Zoetermeer, in het dagelijks leven werkt zij als Fysiotherapeute in Den Haag. Verder werkt zij met meervoudig gehandicapten en geeft zij tennislessen. Tennis is altijd al haar sport geweest van jongs af aan. Als kind zijnde ging Amanda en haar familie ook al op wintersport maar daar had zij toen nog vrij weinig zin in. Elke keer als zij op les ging trok zij lekker haar skietjes weer uit om sneeuwpoppen te maken! Dat vond Amanda toen veel leuker!:) Dat Amanda sportief is blijkt wel uit het feit dat zij sport en bewegen als vooropleiding gedaan heeft. Tijdens deze opleiding kreeg Amanda natuurlijk ook sneeuwsporten en toen vond zij het geweldig! Tegenwoordig gaat zij elk jaar lekker naar de sneeuw en kan inmiddels niet meer zonder! Het skiën heeft zij een aantal keer geprobeerd maar blijkbaar is Amanda daar geen held in. Nee snowboarden, daar ligt haar passie en dat gaat haar een stuk makkelijker af en vindt zij super om te doen! Amanda is tevens eigenaar van haar eigen reis website https://justmytravel.nl Wintersporten vind ik onwijs leuk omdat je gewoon de hele dag zo lekker actief in de sneeuw bent en erna moe maar voldaan kunt terugkijken op een geweldige dag. Het gevoel van je grenzen opzoeken op een snowboard is echt heerlijk! Wanneer je op je snowboard de berg afgaat vergeet je ook gewoon even alles, maar dan ook echt alles! Je kunt je hoofd zo lekker leeg maken en gewoon ontspannen genieten van de natuur en het sporten.   Een andere grote hobby en passie van mij is reizen en hierover bloggen. Voornamelijk blog ik over de reizen die ik gemaakt hebt en hou hiervan ook mijn eigen website bij. De wintersport past perfect in dit plaatje! Het is geweldig om je eigen ervaringen en enthousiasme over te kunnen brengen en te kunnen delen met andere.

BLIJF OP DE HOOGTE

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets meer

Wintersport met de Snowplanners!

Wij helpen graag bij het creëren van jullie ultieme wintersportbeleving. Vraag hieronder meer informatie aan.

MEER INFO
Boek nu!
Contact
Snowplanners
Zutphenseweg 6
7418 AJ Deventer
+31 (0) 570 244004 hello@snowplanners.com
Snowplanners
Wij zijn Snowplanners en ons hart klopt nu eenmaal sneller in de winter. Wij zijn wintersport professionals met hetzelfde spierwitte DNA waarbij ondernemen, vriendschap, avontuur, bergen, sneeuw, sportiviteit en plezier altijd centraal staan.

Snowplanners organiseren wintersportreizen op maat voor bedrijven en groepen. Tevens schrijven wij over onze avonturen en het wintersportnieuws op Snowplanners.com en alle social media kanalen.

Schakel ons in voor een ultieme wintersport beleving gebaseerd op jarenlange kennis en ervaring. Volg ons ook op social media en wij zien elkaar zeker bovenop de berg!
© copyright 2019 Snowplanners
OFFERTE GROEPSREIZEN
Klaar voor die geweldige eerste afdaling?

Neem contact met ons op via onderstaand formulier, wij reageren altijd binnen één dag! De Snowplanners garanderen door een strakke planning, ervaren organisatie en professionele begeleiding de beste wintersportreizen op maat.

Wij zien elkaar sowieso bovenop de berg of anders in de après-ski bar!