Snowplanners
OOST TIROL

IMAGINATION

Wat doe je als je hele trip in het water dreigt te vallen vanwege slechte weersomstandigheden? Als je alle hoop verloren hebt en denkt dat niks, maar dan ook niks, je meer gelukkig kan maken op die smalle strook sneeuw boven op de berg…

 

‘The power of imagination makes us infinite’, zei John Muir, de environmentalist die ook ooit de woorden ‘The mountains are calling and I must go’ opschreef. En het klopt, creativiteit en inbeeldingsvermogen kennen geen grenzen. En dat is iets wat we als snowboarder allemaal moeten koesteren, of je nu net je eerste bochten gedraaid hebt of al je hele leven op een plank staat. Het maakt dat je keer op keer met je snowboard onder je arm die berg op gaat, ongeacht de condities en weersomstandigheden. Soms worden creativiteit en inbeeldingsvermogen behoorlijk op de proef gesteld. Zo ook tijdens deze reis.

 

 

Het vooruitzicht was zo mooi. Een fantastische roadtrip door de landschappen gelegen aan de voet van Oostenrijks hoogste berg, de Groß Glockner. Ter plaatse moeten onze dromen worden bijgeschaafd: vijf gebieden, vijf dagen en zero poedervelden of funparken die goed genoeg in shape zijn om er de hele middag rond te hangen. Allemaal een gevolg van te weinig sneeuwval en te hoge temperaturen. Toch is Oost-Tirol ook dan een hele bijzondere bestemming, een die op vele vlakken afwijkt van de rest van Tirol. En haar charme heeft ons dan ook behoorlijk verrast.

 

 

Het karakteristieke gebied is gelegen aan de Oostenrijkse kant van de inspirerende Dolomieten-bergketen, dat zowel een deel van Italië als van Oostenrijk beslaat. Het gebergte is bekend om zijn unieke compositie van verschillende rotsmassieven, waardoor het hele landschap een fascinerend scherp en rauw karakter krijgt. Het middelpunt van de valleien is de stad Lienz, een toevluchtsoord voor de bergbewoners die af en toe het nachtleven in duiken, goede restaurants opzoeken of gewoon willen shoppen. Hoewel de stad vooral in de zomer een populaire bestemming is, hebben wij het een aantal dagen als winterse uitvalbasis gebruikt. Vanuit Lienz zijn alle vijf de resorts namelijk binnen een half uurtje te bereiken. Vanaf de toppen in Obertilliach en Sillian heb je een prachtig uitzicht dat tot diep in de Italiaanse valleien reikt, de flanken van Lienz omsingelen de spitse Gailtaler Alpen en eenmaal in het gebied Kals-Matrei bevind je je meteen in het massief van de Groß Glockner. Sankt Jakob in Defereggen, een piepklein gebied in het Defereggen-dal, blijft voor ons een mysterie als gevolg van de whiteout die de afdalingen in haar greep houdt als wij er een dagje verblijven. Door mist, lichte sneeuwval en regen is alles wit en zien we nauwelijks een hand voor ogen. Maar bij het zien van een slingerende bergweg langs eeuwenoude boerderijen waar de bloembakken het hele jaar door gevuld zijn met geraniums, kunnen wij ons indenken dat ook op de pistes van Sankt Jakob net zo’n rustieke sfeer hangt als in het dal. Imagination is een krachtige tool deze week. En we maken er veelvuldig gebruik van.

 

 

Het toeristische is er in Oost-Tirol dit seizoen wel een beetje af en er is ruimte voor iedereen, zonder Schlange stehen, het staan in de lange rijen voor de lift. Dat de weergoden ons niet gunstig gezind zijn is duidelijk. Dat het hier met een flink pak sneeuw een groot paradijs is ook. De eerste dag zijn we blij dat het in ieder geval niet regent, wat de tweede dag helaas wel het geval is. Maar het kan erger, we hebben bijvoorbeeld geen mist. Dat krijgen we dan ook op de derde dag voorgeschoteld. Dankzij de goede sfeer in de crew en onze eindeloze verbeeldingskracht kunnen we er inmiddels wel om lachen. De korte momenten waarop je wél van het uitzicht kan genieten, een paar vitelli’s kan draaien en al jibbend over geïmproviseerde obstakels naar beneden weet te glijden, kan iedere snowboarder wel waarderen, toch?

 

 

Mysterieus licht

We starten onze trip in Sillian, een dorpje dat net als Kals, Matrei, Sankt Jakob en Obertiliach gekenmerkt wordt door traditionele Oostenrijkse architectuur gecentreerd rondom een kerkje. Het ruikt er naar net aangestoken brandhout en de rook uit de schoorstenen mengt zich met de nevel van het ochtendgloren. De eerste paar uur zijn we gezegend met zonnestralen die een heel mysterieus licht op de witte pistestroken laat schijnen. Alles is groen en bruin, maar de pistes stralen. Op de eerste dag is het eigenlijk prima om de benen op te warmen met technische runs. Na de eerste run zijn we zo ongelofelijk stoked dat we er meteen vijf achter elkaar door blazen. Hoe Sillian de pistes zo strak geprepareerd kan krijgen en behouden is voor ons een raadsel, maar wat maakt het eigenlijk uit? Onze bovenbenen zijn tot de max opgeblazen en we kunnen niets anders dan glimlachen. Het lachen vergaat ons echter snel, de wolken nemen de bergen over en slechts twee uur later strappen we in de regen onze schoenen vast. En nu? ‘Laten we gebruik maken van de slush en gewoon wat jibs opzoeken’, oppert Bart optimistisch. En zo werkt het, je zoekt letterlijk naar mogelijkheden om tot aan het eind van de dag te kunnen snowboarden. Niet alleen in Sillian zijn we gedwongen tot onze meest creatieve rijkunsten, ook in Obertilliach is er sprake van een behoorlijk hoog imagination-gehalte. In het landschap waar een deel van de laatste James Bondfilm is opgenomen zijn vanwege de belabberde sneeuwcondities slechts twee liften geopend. En wat doe je dan? We hebben al een dag carven achter de rug… En dus besluiten we dingen te doen die we nooit doen, switch de lift in, van board wisselen, switch carven, alles met een ollie aanrijden en op elke ijsplaat een flat trick proberen. Spierpijn! Dat dan weer wel.

 

 

 

Koekeloerende freeriders

Naarmate de week vordert, wordt ons assortiment aan creativiteit kleiner. Het meest motiverende is het feit dat we elke dag een ander gebied kunnen bezoeken, in de hoop dat daar de sneeuw beter is. Eenmaal in Lienz kunnen we kilometers maken en hebben we echt het gevoel op ontdekkingsreis te zijn. We duiken kleine bospaadjes in, moeten onszelf over boomstammen manoeuvreren en komen uiteindelijk uit bij een Bergfreunden Haus midden in het bos. Het ruikt er naar Kaiserschmarrn. ‘Ik krijg er honger van’, zegt Daniel. Een bord van het traditionele gerecht staat binnen een half uurtje op tafel te stomen als we buiten de mist zien opdoemen. Het is gedaan met het zicht. Geluk hebben we de Kaiserschmarrn nog.

 

 

Op onze laatste dag rijden we naar de voet van de Groß Glockner. De gebieden Kals en Matrei zijn met elkaar verbonden. Het grote voordeel van dit gebied is niet alleen de hoogte, maar ook de afstand die je kan afleggen. Je verplaatst je over een bergkam van het ene naar het andere gebied en cruist kilometers tussen A en B. We hoeven dan ook iets minder onze creativiteit aan te spreken, maar een vraag als ‘wat als hier nu een meter poeder ligt?’ Komt wel naar boven. Met name in Kals liggen hele kommen open voor koekeloerende freeriders, het terrein is steil en niet geheel zonder gevaren. In Matrei is het terrein wat uitgestrekter en toegankelijker. En we hebben geluk, want tussen alle mist, regen en andere ellende door, kunnen we net voordat we weer naar huis afreizen een glimp opvangen van het topje van de machtige Groß Glockner. We zouden bijna zeggen: onze roadtrip is geslaagd.

 

 

Natuurlijk is de roadtrip geslaagd. En de vijf gebieden in het relatief onbekende Oost-Tirol komen absoluut niets tekort, we zitten zelfs liever hier met deze weersomstandigheden dan ergens hoog op een stormachtige gletsjer. Board, sneeuw en bergen, dat is alles wat we nodig hebben voor een paar dagen happiness. En als het allemaal tegen lijkt te zitten, dan is het gewoon en kwestie van creatief zijn. We gaan terug naar de basics van het snowboarden: rondcruisen over de pistes, switch carven, boompjes tappen, rollers vliegen, recordsnelheden verbreken, wedstrijdjes uitlokken, met onze ogen dicht snowboarden, slalommen met pistepaaltjes, jibben in het kidspark en superuitgebreid lunchen. En dat alles met je longen vol frisse berglucht. Aan originele Instagram-content ontbreekt het ons in ieder geval niet, just use your imagination

 

 

 

Geschreven door: Alex Timmer

Met een voetbal en CIOS achtergrond stapte deze die-hard wintersport fanatiekeling voor het eerst op een snowboard toen hij begin twintig was. Duidelijk niet van huis uit meegekregen maar wat was hij verkocht na die eerste afdaling. Hij besloot toen ook om ooit van deze passie zijn beroep te maken. Dit liet nog wel even op zich wachten…. Alex, inmiddels begin 40 is vooral werkzaam geweest binnen de media. Zo is hij onder andere werkzaam geweest bij Yahoo, Endemol, Tenfold en Infostrada. Later heeft hij toch de overstap gemaakt naar de wintersport bij onder andere Skihorizon en Nortlander. In 2008 richtte hij SnowRepublic op, een online wintersportcommunity die gesteund werd door sponsoren als; Atomic, Snowworld, Salomon en O’neill. Na dit zes jaar opgezet en aangestuurd te hebben heeft hij dit verkocht. Toch begon het na een aantal jaar weer ontzettend te kriebelen. Hij werd toen ook veel gevraagd door kennissen/vrienden om mee te denken bij het vormgeven van hun wintersport, het idee Snowplanners was geboren! Snowplanners staat voor Alex gelijk aan ondernemen, vriendschap, avontuur, bergen, sneeuw, sportiviteit en gezelligheid. Wat is er nou mooier dan een gedeelde passie, een fantastische groep mensen met hetzelfde DNA. De professionals van Snowplanners verzorgen de beste wintersportreizen op maat en schrijven daarnaast over alle avonturen en het wintersportnieuws.  

Lees verder
Alex Timmer

Met een voetbal en CIOS achtergrond stapte deze die-hard wintersport fanatiekeling voor het eerst op een snowboard toen hij begin twintig was. Duidelijk niet van huis uit meegekregen maar wat was hij verkocht na die eerste afdaling. Hij besloot toen ook om ooit van deze passie zijn beroep te maken. Dit liet nog wel even op zich wachten…. Alex, inmiddels begin 40 is vooral werkzaam geweest binnen de media. Zo is hij onder andere werkzaam geweest bij Yahoo, Endemol, Tenfold en Infostrada. Later heeft hij toch de overstap gemaakt naar de wintersport bij onder andere Skihorizon en Nortlander. In 2008 richtte hij SnowRepublic op, een online wintersportcommunity die gesteund werd door sponsoren als; Atomic, Snowworld, Salomon en O’neill. Na dit zes jaar opgezet en aangestuurd te hebben heeft hij dit verkocht. Toch begon het na een aantal jaar weer ontzettend te kriebelen. Hij werd toen ook veel gevraagd door kennissen/vrienden om mee te denken bij het vormgeven van hun wintersport, het idee Snowplanners was geboren! Snowplanners staat voor Alex gelijk aan ondernemen, vriendschap, avontuur, bergen, sneeuw, sportiviteit en gezelligheid. Wat is er nou mooier dan een gedeelde passie, een fantastische groep mensen met hetzelfde DNA. De professionals van Snowplanners verzorgen de beste wintersportreizen op maat en schrijven daarnaast over alle avonturen en het wintersportnieuws.  

BLIJF OP DE HOOGTE

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets meer

Wintersport met de Snowplanners!

Wij helpen graag bij het creëren van jullie ultieme wintersportbeleving. Vraag hieronder meer informatie aan.

MEER INFO
Contact
Snowplanners
Zutphenseweg 6
7418 AJ Deventer
+31 570 - 244 008 hello@snowplanners.com
Snowplanners
Wij zijn Snowplanners en ons hart klopt nu eenmaal sneller in de winter. Wij zijn wintersport professionals met hetzelfde spierwitte DNA waarbij ondernemen, vriendschap, avontuur, bergen, sneeuw, sportiviteit en plezier altijd centraal staan.

Snowplanners organiseren wintersportreizen op maat voor bedrijven en groepen. Tevens schrijven wij over onze avonturen en het wintersportnieuws op Snowplanners.com en alle social media kanalen.

Schakel ons in voor een ultieme wintersport beleving gebaseerd op jarenlange kennis en ervaring. Volg ons ook op social media en wij zien elkaar zeker bovenop de berg of in de Après-ski bar!
© copyright 2019 Snowplanners
OFFERTE GROEPSREIZEN
Klaar voor die geweldige eerste afdaling?

Neem contact met ons op via onderstaand formulier, wij reageren altijd binnen één dag! De Snowplanners garanderen door een strakke planning, ervaren organisatie en professionele begeleiding de beste wintersportreizen op maat.

Wij zien elkaar sowieso bovenop de berg of anders in de après-ski bar!