Snowplanners

SNOWPLANNER ESTELLE: “IK STEEK VEEL TIJD IN ONDERHOUD, HET ZIJN TENSLOTTE MIJN WAPENS IN DE STRIJD”

Terwijl bij de meeste van jullie het materiaal nog in de kast, kelder of garage staat ben ik alweer druk bezig om mijn ski’s te prepareren voor mijn aankomende trainingskamp op de Hintertuxer Gletscher. Onder het prepareren van mijn ski’s valt waxen en slijpen.

Ik begin altijd met mijn klemmen op de waxtafel te zetten. Hier kan ik mijn ski inzetten zodat hij goed vastzit als hem ga prepareren.Daarna doe ik een elastiek om mijn binding zodat de remmetjes niet in de weg zitten terwijl ik met mijn ski bezig ben. Het is belangrijk dat mijn ski’s goed scherp zijn zodat ze goed snijden in de sneeuw waardoor ik niet wegglijd op een ijzige piste.

Daarom begin ik eerst met het slijpen van mijn ski’s. Daar heb ik handschoenen, een racevijl, een vaste hoek, een kwastje, en verschillende diamantvijltjes voor nodig. Eerst doe ik mijn handschoenen aan om mijn handen te beschermen tegen de scherpe vijl en de straks scherpe kant.

Daarna doe ik mijn racevijl in de vaste hoek van 87 graden. Met mijn racevijl maak ik het meeste van mijn kant scherp, maar om de kleine oneffenheden die bramen heten eruit te halen, gebruik ik verschillende diamantvijltjes.

Als eerste gebruik ik de 200 die is het meest grof, daarna de 400, die zit er een beetje tussenin, en dan als laatste gebruik ik de 1000 om de kleinste braampjes uit mijn kant te halen.

De diamantvijltjes maak ik een beetje nat voor ik ze gebruik zodat ze langer meegaan. Na het diamanten ga ik nog met een kwastje over mijn kant zodat hij helemaal schoon is. Als ik de 2 kanten geslepen heb kan ik beginnen met borstelen. Want voordat ik kan beginnen met waxen, moet ik eerst mijn ski voorbereiden op het waxen.

Ik begin daarom eerst met borstelen met een koperborstel, dit doe ik om de oude wax en andere troep uit mijn belag te halen. Als mijn ski helemaal geborsteld is kan ik beginnen met waxen!

Er zijn heel veel verschillende soorten wax. De meest bekende is de warme wax; dat is een hard blokje die je smelt op je ski, maar je hebt ook snelwax, wax op een velletje (Optiwax), spuitwax en wax op een stick.

Op een nieuwe ski gebruik ik altijd eerst een paar keer warme wax om een goede basis te leggen waardoor mijn ski minder snel uitdroogt.

Tijdens trainingsweken of gewoon in Nederland gebruik ik ook meestal warme wax. Maar omdat dat best wel veel tijd kost gebruik ik in Oostenrijk tijdens wedstrijdweken meestal Optiwax zodat ik meer tijd heb om rust te nemen.

Optiwax is wax op een velletje die je over je ski legt en daarna ga je met het waxijzer over het velletje heen en zit de wax op je ski. Daarna wacht je ongeveer 2 minuten en kun je je ski al uitborstelen, dus dat gaat heel erg snel.

Soms tijdens een wedstrijd als ik merk dat mijn ski’s toch niet zo goed glijden, gebruik ik tussen de runs door snelwax (dat is vloeibare wax), dit kan je even snel met een doekje op je ski smeren, dan borstel je hem lichtjes uit en kan je je ski alweer gebruiken.

Voor verschillende temperaturen heb je ook verschillende soorten wax. Als het -20 is gebruik je bijvoorbeeld een andere wax dan als het +10 is. Dit doe je omdat anders je ski blijft plakken in de sneeuw en elke honderdste telt nu eenmaal in een wedstrijd.

 

Als ik met warme wax wax, pak ik mijn blokje wax en smelt ik dat tegen mijn waxijzer en druppel ik dit over mijn ski’s.

Daarna ga ik met mijn waxijzer over mijn ski’s heen zodat de wax goed verspreid wordt. Als de wax over mijn hele ski zit, laat ik mijn ski’s ongeveer 2 uur staan zodat de wax erin kan trekken.

Daarna haal ik de overtollige wax met een krabbertje van mijn ski af, dat heet afkrabben.

Als ik mijn ski’s afgekrabd heb borstel ik ze nog na met de paardenhaar en de nylon borstel; daarna ga ik nog met een doek over mijn ski’s zodat het vuil wat na het borstelen over is gebleven er af is, en doe ik mijn bandjes ertussen en dan zijn mijn ski’s helemaal klaar om te gebruiken!

Ik steek veel tijd in het onderhoud van mijn ski’s en proberen zoveel mogelijk hier over te leren. Het zijn tenslotte mijn wapens in de strijd!

 

Geschreven door: Team Spitze

Team Spitze bestaat uit moeder Rachel, dochter Estelle en zoon Calum. Rachel kreeg haar eerste skilessen in Wasserfal in het Sauerland toen ze 8 jaar was.Wat ze het leukste vond? Puntjes naar beneden richten en gas geven, het liefst op ongeprepareerde pistes en lekker door de bossen raggen.In NL was ze wekelijks op rollenband en later in de indoorhallen te vinden. Ze reisde veel de wereld over maar haar hart ligt in de Oostenrijkse bergen. Na een ernstig ski-ongeluk werd haar verboden nog te skiën. Rebels als ze kan zijn, legde ze zich daar niet bij neer. Skiën doet zij nog steeds want dat is haar grote passie, maar door diverse blessures is ze ook andere activiteiten gaan ontdekken: winterwandelen, winterkamperen, sneeuwschoenwandelen, lopen met een Pullka-slee, ijsklimmen, zij volgde zitski-lessen en ontdekte haar grote hedendaagse passie: toerskiën. “Als het maar wit is en richting de -20 gaat ben ik happy” is een bekend gezegde van haar. Het is dan ook niet vreemd te noemen dat Calum en Estelle 2 snowmonsters zijn. Estelle stond met 2 jaar op de skies en ging met 3 jaar al gierend van plezier rode pistes af en bospaadjes over. Ook maakte zij veel uren op de rollerband en in de indoorhal. Inmiddels beleeft zij erg veel plezier aan het skiën in een raceteam. Maar een snowface-challenge of sneeuwschoenwandeling gaat zij ook niet uit de weg. Ook het onderhoud van ski´s heeft haar buitengewone interesse. Calum deed het rustiger aan; die interesseerde zich als ukkie meer voor zijn slee en het urenlang kijken bij de reddingshelicopter-landingsplaats. Hij kreeg op zijn 6e zijn 1e les in Schwarzenberg op de Bödele en ging na 2 uur les alleen met de pannekoeklift omhoog. Inmiddels is hard, harder, hardst zijn motto. Hij traint serieus om goed voor de dag te komen in zijn ski-racewedstrijden en afgelopen seizoen heeft hij mooie resultaten neergezet.Calum droomt van skiën in de World Cup en om op een dag aan start van De Streif staan.Maar nog steeds vindt hij het ook geweldig om de berg af te sleeen of zijn Bent Chetlers aan te klikken om de poeder in te duiken.Team Spitze houdt van nieuwe dingen ontdekken en van avonturen beleven en wil dat graag delen met jullie!      

Lees verder
Team Spitze

Team Spitze bestaat uit moeder Rachel, dochter Estelle en zoon Calum. Rachel kreeg haar eerste skilessen in Wasserfal in het Sauerland toen ze 8 jaar was.Wat ze het leukste vond? Puntjes naar beneden richten en gas geven, het liefst op ongeprepareerde pistes en lekker door de bossen raggen.In NL was ze wekelijks op rollenband en later in de indoorhallen te vinden. Ze reisde veel de wereld over maar haar hart ligt in de Oostenrijkse bergen. Na een ernstig ski-ongeluk werd haar verboden nog te skiën. Rebels als ze kan zijn, legde ze zich daar niet bij neer. Skiën doet zij nog steeds want dat is haar grote passie, maar door diverse blessures is ze ook andere activiteiten gaan ontdekken: winterwandelen, winterkamperen, sneeuwschoenwandelen, lopen met een Pullka-slee, ijsklimmen, zij volgde zitski-lessen en ontdekte haar grote hedendaagse passie: toerskiën. “Als het maar wit is en richting de -20 gaat ben ik happy” is een bekend gezegde van haar. Het is dan ook niet vreemd te noemen dat Calum en Estelle 2 snowmonsters zijn. Estelle stond met 2 jaar op de skies en ging met 3 jaar al gierend van plezier rode pistes af en bospaadjes over. Ook maakte zij veel uren op de rollerband en in de indoorhal. Inmiddels beleeft zij erg veel plezier aan het skiën in een raceteam. Maar een snowface-challenge of sneeuwschoenwandeling gaat zij ook niet uit de weg. Ook het onderhoud van ski´s heeft haar buitengewone interesse. Calum deed het rustiger aan; die interesseerde zich als ukkie meer voor zijn slee en het urenlang kijken bij de reddingshelicopter-landingsplaats. Hij kreeg op zijn 6e zijn 1e les in Schwarzenberg op de Bödele en ging na 2 uur les alleen met de pannekoeklift omhoog. Inmiddels is hard, harder, hardst zijn motto. Hij traint serieus om goed voor de dag te komen in zijn ski-racewedstrijden en afgelopen seizoen heeft hij mooie resultaten neergezet.Calum droomt van skiën in de World Cup en om op een dag aan start van De Streif staan.Maar nog steeds vindt hij het ook geweldig om de berg af te sleeen of zijn Bent Chetlers aan te klikken om de poeder in te duiken.Team Spitze houdt van nieuwe dingen ontdekken en van avonturen beleven en wil dat graag delen met jullie!      

Datum:

08-07-2019

Likes en reacties
19
Blog categorie:

SKI

BLIJF OP DE HOOGTE

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets meer

Wintersport met de Snowplanners!

Wij helpen graag bij het creëren van jullie ultieme wintersportbeleving. Vraag hieronder meer informatie aan.

MEER INFO
Snowise
Contact
Snowplanners
Zutphenseweg 6
7418 AJ Deventer
+31 (0) 570 244004 hello@snowplanners.com
Snowplanners
Wij zijn Snowplanners en ons hart klopt nu eenmaal sneller in de winter. Wij zijn wintersport professionals met hetzelfde spierwitte DNA waarbij ondernemen, vriendschap, avontuur, bergen, sneeuw, sportiviteit en plezier altijd centraal staan.

Snowplanners organiseren wintersportreizen op maat voor bedrijven en groepen. Tevens schrijven wij over onze avonturen en het wintersportnieuws op Snowplanners.com en alle social media kanalen.

Schakel ons in voor een ultieme wintersport beleving gebaseerd op jarenlange kennis en ervaring. Volg ons ook op social media en wij zien elkaar zeker bovenop de berg of in de Après-ski bar!
© copyright 2019 Snowplanners
OFFERTE GROEPSREIZEN
Klaar voor die geweldige eerste afdaling?

Neem contact met ons op via onderstaand formulier, wij reageren altijd binnen één dag! De Snowplanners garanderen door een strakke planning, ervaren organisatie en professionele begeleiding de beste wintersportreizen op maat.

Wij zien elkaar sowieso bovenop de berg of anders in de après-ski bar!