Snowplanners
De winter van Sander Janson

"Ik ben de piste opgestuurd zonder dat ik uberhaupt kon skien"

DE WINTER VAN SANDER JANSON

We kennen hem allemaal van het RTL4 programma Campinglife welke ruim 15 jaar lang op de televisie te zien is geweest. Inmiddels presenteert hij alweer 10 jaar het wintersportprogramma Snowmagazine. Dit programma wordt elke zondagavond om 17:25 uur uitgezonden op RTL4 om goed in de wintersportstemming te komen. Ik heb het over niemand minder dan Sander Janson.

 

Voor het programma reist Sander elk jaar af naar de sneeuw waar hij maar liefst 12 verschillende wintersportgebieden aandoet. Altijd op zoek naar de mooiste plekken en afdalingen. Test het meest nieuwe materiaal én weet als geen ander de do’s and don’ts van een echte wintersporttrip.

Sander is een echte buitensport liefhebber want naast skien is hij ook een fanatiek kitesurfer. Maar nu is het winter. Zijn kitespullen zijn opgeborgen, zijn skischoenen zijn weer op maat gemaakt en staan klaar om mee te gaan voor de opnames in Januari. Een avontuur van zo 2 x 3 weken in de sneeuw kan weer beginnen!

Eerste liftpas Anzere

Eerste liftpas Anzere

Liftpas 5 jaar later in Portes du Soleil

Liftpas 5 jaar later in Portes du Soleil

Je gaat bijna de sneeuw alweer in. Maar kun jij je eerste wintersport ervaring nog herinneren?

“Ja zeker! Ik was 10 jaar. Mijn ouders wilden graag naar Winterberg. Daar hebben ze een paar skies gehuurd voor mij en mijn broer en zijn eigenlijk zo de piste opgestuurd. Geen les, helemaal niks. Daarom duurde het allemaal wel even voordat we uberhaupt boven waren. Ik heb het ankerliftje uiteindelijk omhelst en ben zo naar boven gesleept. Dat was al een hele ervaring want dan sta je heel leuk boven, maar dan moet je nog naar beneden. Ik vergeet nooit meer dat ik naar beneden ging en uit automatisme naar achteren leunde. Hierdoor ga je natuurlijk veel harder de berg af en remmen konden we niet. Op een gegeven moment kwamen we er achter dat je door vallen, ook tot stilstand kwam. Niet heel ideaal en verantwoord als je daar nu op terugkijkt, maar voor ons was dat toen een oplossing wat best aardig ging.” Sander lacht wanneer hij er aan terugdenkt en vervolgt: “Ja, dat waren soms wel spannende momenten”.

Dan heb je vast wel een mening over de veiligheid op de piste tegenwoordig?

“Naast de reguliere ski- en snowboard (gedrags)regels op de piste, vind ik protectie kleding erg belangrijk geworden. Vroeger boardde of skiede je altijd zonder helm. Je wist niet beter. Best bijzonder eigenlijk als je nagaat dat je op de motor ook een helm draagt maar dat nooit op de piste deed. Vroeger droeg ik ook niets, maar tegenwoordig ga ik zonder helm de piste niet meer op. Niet alleen krijgen wij dit van onze sponsor, maar uberhaupt ga ik zonder helm niet op mijn skies staan. En heb ik er geen, dan ga ik er één huren. Wanneer ik mensen zonder helm zie vind ik dat bijna sneu omdat ze vaak denken dat het er niet cool uit ziet. Het gaat om je eigen veiligheid. Je wilt niet weten hoeveel dodelijke ongelukken, of ongelukken met blijvende invaliditeit er zijn gevallen door hersenletsel. Het is overigens ook nog eens lekker warm ook!”

Terug naar je Winterberg verhaal. Ben je daarna elk jaar met je ouders op wintersport geweest?

“Ik ben met mijn ouders een paar keer op wintersport gegaan en uiteindelijk ben ik rond mijn 13e of 14e voor het eerst met Snowcamp meegeweest. Dit was van de Nederlandse Skivereniging. Zij organiseerden jeugdreizen naar onder meer Anzere. Dat was mijn eerste echte wintersport ervaring. Zo een 5 jaar lang heb ik dit gedaan samen met mijn broer. Daarna heb ik zelfs nog 6 jaar als staffer (begeleider) gewerkt voor Snowcamp én heb ik op de afdeling Reizen een soort stage gelopen waarbij ik annuleringen moest verwerken”.

En dat heb je altijd skiënd gedaan?

“Nee, ik heb ook mijn zogenaamde ‘rebelse’ periode gehad waarbij ik stoer ging boarden. Dat was rond 1997. Ik had toen wat langer haar met een sikje dat ik geblondeerd had en droeg een foute ring. Dit allemaal terwijl ik niet eens kon snowboarden. Maar binnen 3 dagen dat ik bij Snowcamp als staffer werkte, had ik mijn raceboardje en ik kon alles. Ik had veel geleerd van de mensen om me heen die wel wat ervaring hadden en trok me daar aan op. Op zich heb ik dit redelijk lang volgehouden op mijn F2 Silver Pfeil. Ik had er op een gegeven moment zelfs twee waarvan één met extra dikke carbon platen erop waardoor hij nóg stijver werd. Dat was een board van 168 lang board en 18 cm breed”.

“Later heb ik een zogenaamde softplank gekocht. Dat was wel even wennen maar wat ging dat soepel! Alles was ineens zoveel makkelijker. Het draaien was minder lomp en het remmen minder zwaar en ik kon ineens semi-normaal lopen met mijn softboots in tegenstelling tot de hardboots”.

Maar hoe ben je bij Snowmagazine terecht gekomen?

“Ik was destijds werkzaam als publieksentertainer bij RTL4 en ik werd door Snowmagazine gevraagd of het me leuk leek om te gast te zijn in het programma op SBS6. Uiteraard zei ik daar ja op en had ik alles geregeld op het werk. Op het laatste moment hebben zij het helaas moeten cancelen omdat ik een te veel RTL4 hoofd had en dat niet ging met het SBS6 imago van destijds. Dat was ontzettend jammer natuurlijk”.

“Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen en vroegen ze mij een paar jaar later opnieuw, maar dan of ik kon skien en of de rol van presentator me niet iets leek. Ik beantwoorde deze vraag volmondig met ‘ja’ natuurlijk, maar had zelf al een paar jaartjes niet meer op latten gestaan. Want ik dacht, hoe moeilijk kan het zijn. Zonder even vooraf te oefenen ben ik in één keer weer op de skies gaan staan. Het programma bestond destijds voor 75% uit skien en 25% uit snowboarden. Dat waren uiteindelijk zo een 3 afleveringen snowboarden. Wij werden gesponsord door Monster die snowboards leverde van 152. Deze waren voor mij net te klein en dat boardde voor iemand van 1.88 m. niet altijd even fijn. Ook de schoenen waren meestal aan de kleine kant dus uiteindelijk is het snowboarden helemaal verdwenen uit het programma”.

Sander Janson achter de schermen tijdens de opnames van Snowmagazine

Wat zijn je mooiste herinneringen aan Snowmagazine?

“Elke serie en opnames kom je op plekken die super mooi zijn. Helemaal als het net gedumpt heeft en de zon schijnt. Dat is een onbeschrijfelijk geluksmomentje dat je cadeau krijgt. Iedere week komt dat wel 2-3 dagen voor. Natuurlijk hebben we ook wel eens jaren gehad dat we al superblij moesten zijn dat we uberhaupt sneeuw hadden op onze draaidagen. Want de locaties zijn van te voren allemaal vastgelegd en helaas is het is niet zo dat we ergens heen kunnen rijden waar het net gedumpt heeft. Dat past niet binnen het schema. En die is vrij strak”.

Hoe zien jouw vrije dagen eruit tijdens de opnames?

“Je bent dan vrij om te gaan en staan waar je wilt. Het nadeel is wel dat je van de hele crew, als enige vrij bent. Meegaan op de piste waar zij draaien is geen optie omdat je niet in beeld mag komen. Het mooiste vind ik eigenlijk wel om momenten te kunnen delen. Dat kan niet als je alleen aan de andere kant van de piste bent. Wanneer ik een vette afdaling heb gemaakt in een supermooi gebied wil je dat het liefst met iemand delen”.

“Begrijp me niet verkeerd hoor, je hoort me absoluut niet klagen. Het blijft supergaaf om te doen. Naast jullie Snowplanners of anderen die soms een heel seizoen in de sneeuw zitten, zijn er weinig mensen die 2×3 weken (betaald) naar de sneeuw gaan. Wij draaien altijd 2 dagen, reizen de 3e dag en maken zo een 12 afleveringen in de sneeuw”.

En hoe zit dat met de apres-ski?

“We gaan onder andere vaak naar Westendorf. Omdat we in dat gebied redelijk bekend zijn, doen we er altijd wel een drankje. Een beetje hoempapa vind ik altijd wel leuk en gezellig in bijvoorbeeld de Karat bar. Maar waar ik ook heel erg van kan genieten is een glaasje rode wijn bij de openhaard en lekker rustig en rozig nagenieten van de dag en  een goed gesprek”.

Je bezoekt veel landen voor RTL4, maar heb je zelf nog een voorkeur voor een land?

“Ik heb zoveel gebieden gezien en elk gebied is anders en heeft zijn charmes. Hoe cliché dit ook klinkt, het is echt waar. Engelberg is voor offpiste super gaaf als je er echt heel vroeg bij bent. Serfaus Fiss Ladis is geschikt voor gezinnen met kinderen. Maar ben je wat ouder, dan kan je er prima mooie lange tochten maken. Als je meer naar de landen gaat kijken weet je dat Frankrijk bekend staat om zijn lange en brede pistes. Maar er zijn ook mensen die zeggen ‘ik houd meer van de gezelligheid en kneuterigheid van Oostenrijk en doe 6 keer dezelfde afdaling en ga daarna lekker een kroegje in’. Ieder gebied heeft zijn eigen charmes”.

Heb je nog een tip die je onze Snowplanners fans en lezers mee zou willen geven?

“Als je de tijd en ruimte hebt: boek een week van tevoren je accommodatie om sneeuwzeker te zijn en het op je wensen af te stemmen. Het klinkt als een open deur, maar ik hoor zo vaak dat mensen maanden van te voren hun wintersport boeken naar een bepaald gebied met accomodatie. Terwijl de condities verderop misschien wel beter zijn. Je hoeft dan niet meer nagelbijtend het weer in de gaten te houden en af te wachten of je gebied wel van sneeuw is voorzien als jij er aankomt. De week zelf kan je wellicht op het werk wel vastleggen, maar het gebied… dat zou ik nog even laten voor wat het is. Zo boeken veel vrienden van mij én wanneer ik zelf nog weg ga, ook mijn wintersport. Het is ideaal wanneer je niet gebonden bent aan vakanties”.

 

Snowmagazine is elke zondag om 17:25 uur te zien op RTL4.

 

Wil je meer weten of heb je vragen over dit artikel? Neem dan contact op met kelly@snowplanners.com.

Geschreven door: Alex Timmer

Met een voetbal en CIOS achtergrond stapte deze die-hard wintersport fanatiekeling voor het eerst op een snowboard toen hij begin twintig was. Duidelijk niet van huis uit meegekregen maar wat was hij verkocht na die eerste afdaling. Hij besloot toen ook om ooit van deze passie zijn beroep te maken. Dit liet nog wel even op zich wachten…. Alex, inmiddels begin 40 is vooral werkzaam geweest binnen de media. Zo is hij onder andere werkzaam geweest bij Yahoo, Endemol, Tenfold en Infostrada. Later heeft hij toch de overstap gemaakt naar de wintersport bij onder andere Skihorizon en Nortlander. In 2008 richtte hij SnowRepublic op, een online wintersportcommunity die gesteund werd door sponsoren als; Atomic, Snowworld, Salomon en O’neill. Na dit zes jaar opgezet en aangestuurd te hebben heeft hij dit verkocht. Toch begon het na een aantal jaar weer ontzettend te kriebelen. Hij werd toen ook veel gevraagd door kennissen/vrienden om mee te denken bij het vormgeven van hun wintersport, het idee Snowplanners was geboren! Snowplanners staat voor Alex gelijk aan ondernemen, vriendschap, avontuur, bergen, sneeuw, sportiviteit en gezelligheid. Wat is er nou mooier dan een gedeelde passie, een fantastische groep mensen met hetzelfde DNA. De professionals van Snowplanners verzorgen de beste wintersportreizen op maat en schrijven daarnaast over alle avonturen en het wintersportnieuws.  

Lees verder
Alex Timmer

Met een voetbal en CIOS achtergrond stapte deze die-hard wintersport fanatiekeling voor het eerst op een snowboard toen hij begin twintig was. Duidelijk niet van huis uit meegekregen maar wat was hij verkocht na die eerste afdaling. Hij besloot toen ook om ooit van deze passie zijn beroep te maken. Dit liet nog wel even op zich wachten…. Alex, inmiddels begin 40 is vooral werkzaam geweest binnen de media. Zo is hij onder andere werkzaam geweest bij Yahoo, Endemol, Tenfold en Infostrada. Later heeft hij toch de overstap gemaakt naar de wintersport bij onder andere Skihorizon en Nortlander. In 2008 richtte hij SnowRepublic op, een online wintersportcommunity die gesteund werd door sponsoren als; Atomic, Snowworld, Salomon en O’neill. Na dit zes jaar opgezet en aangestuurd te hebben heeft hij dit verkocht. Toch begon het na een aantal jaar weer ontzettend te kriebelen. Hij werd toen ook veel gevraagd door kennissen/vrienden om mee te denken bij het vormgeven van hun wintersport, het idee Snowplanners was geboren! Snowplanners staat voor Alex gelijk aan ondernemen, vriendschap, avontuur, bergen, sneeuw, sportiviteit en gezelligheid. Wat is er nou mooier dan een gedeelde passie, een fantastische groep mensen met hetzelfde DNA. De professionals van Snowplanners verzorgen de beste wintersportreizen op maat en schrijven daarnaast over alle avonturen en het wintersportnieuws.  

BLIJF OP DE HOOGTE

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets meer

Wintersport met de Snowplanners!

Wij helpen graag bij het creëren van jullie ultieme wintersportbeleving. Vraag hieronder meer informatie aan.

MEER INFO
Contact
Snowplanners
Zutphenseweg 6
7418 AJ Deventer
+31 570 - 244 008 hello@snowplanners.com
Snowplanners
Wij zijn Snowplanners en ons hart klopt nu eenmaal sneller in de winter. Wij zijn wintersport professionals met hetzelfde spierwitte DNA waarbij ondernemen, vriendschap, avontuur, bergen, sneeuw, sportiviteit en plezier altijd centraal staan.

Snowplanners organiseren wintersportreizen op maat voor bedrijven en groepen. Tevens schrijven wij over onze avonturen en het wintersportnieuws op Snowplanners.com en alle social media kanalen.

Schakel ons in voor een ultieme wintersport beleving gebaseerd op jarenlange kennis en ervaring. Volg ons ook op social media en wij zien elkaar zeker bovenop de berg of in de Après-ski bar!
© copyright 2019 Snowplanners
OFFERTE GROEPSREIZEN
Klaar voor die geweldige eerste afdaling?

Neem contact met ons op via onderstaand formulier, wij reageren altijd binnen één dag! De Snowplanners garanderen door een strakke planning, ervaren organisatie en professionele begeleiding de beste wintersportreizen op maat.

Wij zien elkaar sowieso bovenop de berg of anders in de après-ski bar!