Snowplanners

INTERVIEW: GIJS VAN LIESHOUT – DE MAN ACHTER GIGISKI.COM

Sinds deze zomer is Gijs blogger voor Snowplanners. Maar hij heeft al een aantal jaar een eigen website, waarop hij schrijft over skimateriaal en voor persoonlijk skiadvies. In september bestaat die site – gigiski.com – drie jaar. Tijd om de balans op te maken en te horen wat de site voor de toekomst in petto heeft.

Hoe is gigiski.com ontstaan?

In 2016 was ik al een paar jaar actief op het forum van wintersport.nl (toen nog wintersporters.nl). Daar deelde ik al veelvuldig mijn mening over de vele ski’s die ik heb geskied en kon ik mensen ook vrijblijvend skiadvies geven. Alleen merkte ik dat ik vaak aan het uitleggen was wat de radius precies doet, wat rocker is, waarom een houten kern fijn is etc. Ik wilde een omgeving creëren waar dat soort informatie gewoon te vinden is. Bovendien wilde ik ook het geven van skiadvies verbeteren, en dan vooral de initiële uitvraag wat voor skiër je bent, wat voor voorkeuren je hebt etc. Dat was dus ook de opzet van gigiski.com in eerste instantie: algemene informatie verschaffen over techniek in ski’s en het geven van skiadvies.

Maar je hele site staat vooral vol met reviews. Waar kwamen die dan vandaan?

Als ik een aanvraag voor skiadvies beantwoordde, merkte ik dat ik steeds hetzelfde stukje aan het schrijven was over dezelfde ski’s. Dus toen ben ik reviews gaan schrijven. Dan kan je één keer opschrijven hoe ik de ski ervaren had, wat de sterke en minder sterke punten zijn. In mijn skiadvies kan ik dan naar die reviews verwijzen. Bijkomend voordeel is dat ik met die reviews regelmatig content plaats op mijn website, wat de site dus ook regelmatig weer een kleine bezoekersimpuls geeft.

En nu is dat skiadvies niet meer gratis. Hoe dat zo?

Er zijn best wat kosten aan het draaien en vooral het vullen van zo’n site. Het testen van ski’s en de tijd die ik besteed aan de reviews zijn de grootste kostenpost. Ik word niet gesponsord door die merken – dat wil ik ook niet; ik wil 100% aantoonbaar onafhankelijk zijn en blijven. Maar dat betekent dat ik zelf als consument naar test-events ga om die ski’s te skiën. Om een advies te geven kost ook nog wat tijd. En als je er in het hoogseizoen dan zo’n 50 per week te beantwoorden hebt, is dat best flink. Daarom vraag ik er nu wat voor: € 30 per skiadvies. Dat is echt bedoeld als een drempel. En als ik er dan toch dat werk aan heb, staat daar in ieder geval iets tegenover.

Is dat veel? € 30?

Het is goedkoper dan een miskoop. Een beetje flauw natuurlijk, maar wel waar. Een idee hebben naar wat voor ski je op zoek bent – specifieke modellen raad ik zelfs aan – helpt enorm als je een ski wil kopen. Sterker nog: je kan dan heel gericht zoeken en stuit je vaak op goede aanbiedingen. Die € 30 euro heb je er al snel uit als je ski’s gaat shoppen. Als je wil doe ik in het advies ook wat linkjes naar shops waar ikzelf die ski zou kopen. Vaak zijn dat aanbiedingen en heb je die paar tientjes er direct al uit.

Maar wat maakt jouw aanpak zo uniek?

De meeste andere skireviews die je online kan vinden zijn samenvattingen van meningen die een groep professionele skiërs hebben samen gekneed tot een soort eenheidsworst. Of het zijn presentaties van de producten door vertegenwoordigers van de merken zelf. In beide gevallen haal ik daar niet genoeg informatie uit die mij helpen in een keuze van een ski voor mij. Een advies van iemand die meer dan 240 paar ski’s heeft geskied, de verschillen kent en kan duiden én die – net als die consument die dat advies vraagt – zelf ook geen perfecte skiër is. Daar hebben mensen meer aan. Dat is wat ik terug krijg althans. Ik ben ook niet meer dan een liefhebber en een kritische consument. Bij andere consumenten slaat dat wel aan denk ik. Geen belangen erachter om spul te verkopen of om zaken mooier voor te doen dan ze zijn.

 

Wat staat er op stapel qua vernieuwingen van je site?

Niet zo veel voorlopig. Misschien wat meer video’s in plaats van geschreven tekst. Maar dat kost veel meer werk op een ander vlak – het maken van video’s. Daar heb ik zelf geen ervaring in. Maar de basis blijft onafhankelijke informatie verschaffen en persoonlijk skiadvies geven. Dat laatste ga ik ook niet automatiseren in een ski-selector of iets dergelijks. Het beste werkt om in dialoog te gaan met degene die een ski zoekt. Vaak komen mensen er pas na wat doorvragen achter wat ze precies willen. Dat is leuk om te zien en die mensen help ik graag op weg om door de bomen weer het bos te zien. Of in ieder geval een pad naar een passend paar ski’s.

En wat kunnen we verwachten aan nieuwigheden in de wereld van ski’s het komend seizoen?

De belangrijkste trend is dat ski’s weer wat smaller worden. Freerideski’s en allmountainski’s worden wat smaller, en daarmee iets veelzijdiger. Bij pisteski’s zie je de trend om hier en daar de rocker er weer uit te halen. Breed en veel rocker was natuurlijk de laatste jaren heel hip maar die golfbeweging komt nu wat tot rust.

Heb je zelf favoriete ski’s?

Natuurlijk. Het voordeel van veel testen is dat ik zelf precies weet wat ik wil. Het nadeel is óók dat ik precies weet wat ik wil. Een skiverhuur binnenstappen en zeggen ‘doe maar wat leuks’ zal ik dus niet zo snel meer doen. Verder doen mijn persoonlijke voorkeuren er niet zo veel toe. Wat ik zelf een fijne ski vind kan voor iemand anders helemaal niet fijn zijn.

En skigebieden? Heb je daarin favorieten?

Er zijn veel gebieden waar ik graag kom. De Dolomieten vanwege het landschap, de perfecte pistes en het eten. De hoge Franse gebieden voor de vele off-piste mogelijkheden dicht bij de liften. In Oostenrijk kom ik eigenlijk alleen om te testen op de gletsjers. Met de Oostenrijkse skicultuur (of wat de toeristen ervan maken) heb ik wat minder.

Wat staat nog op jouw bucket-list?

Qua skigebieden? De ‘Powder Highway’ in Canada vooral. In Europa wil ik nog naar Piemonte (Italië) en naar de Maurienne-vallei in Frankrijk. Verder zijn er wat Zwitserse gebieden die ik nog wil zien. Maar zolang de prijzen zijn zoals ze zijn, krijgen andere ideeën meestal voorrang.

Heb je voor komend seizoen al plannen gemaakt?

Jazeker. In november ga ik 6 dagen ski’s testen in Stubai en Sölden. Met kerst ga ik met de familie naar Valloire in Frankrijk. Eind januari staat een trip naar Canazei (Dolomieten) in de planning. In maart ga ik ook zeker nog een week freeriden en er zijn wat lange weekenden in april (Pasen, Koningsdag) waar ik altijd dankbaar gebruik van maak voor wat lange weekendjes in de sneeuw. Op zo’n manier kom ik aan mijn uit de hand gelopen hobby toe naast mijn fulltime baan. Gigiski.com en alles wat daarvoor moet gebeuren doe ik in de avonduren en het weekend. Druk dus, maar wel met dingen die mijn grote passie zijn.

www.gigiski.com

Geschreven door: Alex Timmer

Met een voetbal en CIOS achtergrond stapte deze die-hard wintersport fanatiekeling voor het eerst op een snowboard toen hij begin twintig was. Duidelijk niet van huis uit meegekregen maar wat was hij verkocht na die eerste afdaling. Hij besloot toen ook om ooit van deze passie zijn beroep te maken. Dit liet nog wel even op zich wachten…. Alex, inmiddels begin 40 is vooral werkzaam geweest binnen de media. Zo is hij onder andere werkzaam geweest bij Yahoo, Endemol, Tenfold en Infostrada. Later heeft hij toch de overstap gemaakt naar de wintersport bij onder andere Skihorizon en Nortlander. In 2008 richtte hij SnowRepublic op, een online wintersportcommunity die gesteund werd door sponsoren als; Atomic, Snowworld, Salomon en O’neill. Na dit zes jaar opgezet en aangestuurd te hebben heeft hij dit verkocht. Toch begon het na een aantal jaar weer ontzettend te kriebelen. Hij werd toen ook veel gevraagd door kennissen/vrienden om mee te denken bij het vormgeven van hun wintersport, het idee Snowplanners was geboren! Snowplanners staat voor Alex gelijk aan ondernemen, vriendschap, avontuur, bergen, sneeuw, sportiviteit en gezelligheid. Wat is er nou mooier dan een gedeelde passie, een fantastische groep mensen met hetzelfde DNA. De professionals van Snowplanners verzorgen de beste wintersportreizen op maat en schrijven daarnaast over alle avonturen en het wintersportnieuws.  

Lees verder
Alex Timmer

Met een voetbal en CIOS achtergrond stapte deze die-hard wintersport fanatiekeling voor het eerst op een snowboard toen hij begin twintig was. Duidelijk niet van huis uit meegekregen maar wat was hij verkocht na die eerste afdaling. Hij besloot toen ook om ooit van deze passie zijn beroep te maken. Dit liet nog wel even op zich wachten…. Alex, inmiddels begin 40 is vooral werkzaam geweest binnen de media. Zo is hij onder andere werkzaam geweest bij Yahoo, Endemol, Tenfold en Infostrada. Later heeft hij toch de overstap gemaakt naar de wintersport bij onder andere Skihorizon en Nortlander. In 2008 richtte hij SnowRepublic op, een online wintersportcommunity die gesteund werd door sponsoren als; Atomic, Snowworld, Salomon en O’neill. Na dit zes jaar opgezet en aangestuurd te hebben heeft hij dit verkocht. Toch begon het na een aantal jaar weer ontzettend te kriebelen. Hij werd toen ook veel gevraagd door kennissen/vrienden om mee te denken bij het vormgeven van hun wintersport, het idee Snowplanners was geboren! Snowplanners staat voor Alex gelijk aan ondernemen, vriendschap, avontuur, bergen, sneeuw, sportiviteit en gezelligheid. Wat is er nou mooier dan een gedeelde passie, een fantastische groep mensen met hetzelfde DNA. De professionals van Snowplanners verzorgen de beste wintersportreizen op maat en schrijven daarnaast over alle avonturen en het wintersportnieuws.  

Datum:

20-08-2019

Likes en reacties
11
Blog categorie:

REVIEW, SKI

BLIJF OP DE HOOGTE

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets meer

Wintersport met de Snowplanners!

Wij helpen graag bij het creëren van jullie ultieme wintersportbeleving. Vraag hieronder meer informatie aan.

MEER INFO
Snowise
Contact
Snowplanners
Zutphenseweg 6
7418 AJ Deventer
+31 (0) 570 244004 hello@snowplanners.com
Snowplanners
Wij zijn Snowplanners en ons hart klopt nu eenmaal sneller in de winter. Wij zijn wintersport professionals met hetzelfde spierwitte DNA waarbij ondernemen, vriendschap, avontuur, bergen, sneeuw, sportiviteit en plezier altijd centraal staan.

Snowplanners organiseren wintersportreizen op maat voor bedrijven en groepen. Tevens schrijven wij over onze avonturen en het wintersportnieuws op Snowplanners.com en alle social media kanalen.

Schakel ons in voor een ultieme wintersport beleving gebaseerd op jarenlange kennis en ervaring. Volg ons ook op social media en wij zien elkaar zeker bovenop de berg of in de Après-ski bar!
© copyright 2019 Snowplanners
OFFERTE GROEPSREIZEN
Klaar voor die geweldige eerste afdaling?

Neem contact met ons op via onderstaand formulier, wij reageren altijd binnen één dag! De Snowplanners garanderen door een strakke planning, ervaren organisatie en professionele begeleiding de beste wintersportreizen op maat.

Wij zien elkaar sowieso bovenop de berg of anders in de après-ski bar!